Smaczne dania z patisonem

Każde warzywo, jakiego używa się w kuchni, potrzebuje odpowiedniej obróbki, by wydobyć z niego to, co najlepsze. Tyczy się to również patisonów, odmiany dyni, która staje się coraz popularniejsza. Co takie można z nich zrobić? Przykładowo dwa proste przepisy na dania z patisona, które pomogą także początkującej kucharce nabrać wprawy w obchodzeniu się z tym warzywem.

Dać szansę patisonowi

Z patisonem można obejść się jak z każdą dynią – najczęściej piecze się ją lub smaży, można stworzyć z niej placki. Dobrym sposobem na wykorzystanie będzie również rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na obiad w okresie jesienno-zimowym i wspomoże odporność solidną dawką witaminy D.

Pomysł na placki z patisona

Składniki:

  • 1 patison
  • 6-7 ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Patisona wydrążyć i obrać ze skórki, ziemniaki również obrać i umyć.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, patisona zetrzeć na drobne wiórka. Ziemniaki powinny ocieknąć na sitku, patisona należy odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać cebulę, jajka, pieprz i sól (według uznania) oraz odciśniętego patisona. Dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Oleju powinno być dosyć dużo. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać według uznania, na przykład z jogurtem naturalnym czy też domowym sosem czosnkowym.

Pomysł na zupę z patisona

Składniki:

  • 2 patisony
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • bulion
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie

Patisony pokroić w kostkę, marchew w talarki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na 2 łyżkach masła podsmażyć cebulę z czosnkiem.
Kiedy już się zeszkli, dodać marchew, dusić ok. 10 min.
Dodać patisony, dusić ok. 5-7 min.
Zalać wcześniej przygotowanym bulionem tak, by zakryć warzywa. Gotować ok. 10 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zdjąć z gazu i zblendować zupę na krem.
Na koniec doprawić do smaku, dodać łyżeczkę kurkumy i wymieszać.
Gotową zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dekorować odrobiną śmietany i zieleninką .