Błyskawiczna owsianka, śniadaniowy hit

Popularne danie śniadaniowe

Szybkie, ciepłe, pyszne, odżywcze gęste danie przygotowane z płatków owsianych gotowanych na wodzie bądź na mleku, ozdobione rozmaitymi dodatkami jest popularne na całym świecie, w szczególności w krajach anglosaskich. Doczekało się różnych wariantów i wersji a obecnie produkowane jest w saszetkach umożliwiających szybkie jego przyrządzenie po zalaniu wrzątkiem z czajnika np. w pracy czy też na wyjeździe. To świetne danie dla wegan i wegetarian, gdyż można je przygotować nie tylko na mleku krowim, ale także na wodzie lub mleku kokosowym czy migdałowym. Przygotować możemy owsiankę z płatków zwykłych, górskich albo błyskawicznie. Tylko nasza wyobraźnia wyznaczy nam granice odnośnie zastosowanych dodatków ! Warto wykorzystywać sezonowe owoce, takie jak jagody, porzeczki czy maliny, a także rozmaite bakalie.

Owsianka na mleku krowim

Najprostszy przepis na pyszne danie śniadaniowe z płatków owsianych jest następujący: wsypujemy kilka łyżek płatków plus na przykład rodzynki do rondelka i zalewamy krowim mlekiem. Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu przez około kwadrans. Owsianka powinna stać się miękka. Pamiętajmy cały czas o mieszaniu, gdyż bardzo łatwo się przypala. Gdy już będzie gotowa możemy ja posłodzić – cukrem, ksylitolem bądź miodem. Wyłączamy gaz i ponownie mieszamy przed wyłożeniem na talerz lub miseczkę. Teraz możemy dodać ulubione dodatki, jak owoce (świeże bądź suszone), migdały, ziarna czy orzechy. Doskonale do owsianki pasuje owocowy jogurt !

Przepis na owsiankę wegańską

Owsianka nie musi być wcale przyrządzana na bazie mleka krowiego. Wykorzystać możemy na przykład mleko kokosowe, migdałowe czy sojowe. Jak ją przyrządzić w ten sposób? Do miski wlewamy gorącą wodę i wsypujemy odmierzoną ilość płatków. Przykrywamy całość ściereczką i moczymy płatki przez około pół godziny. Po tym czasie odcedzamy płatki i zamiast wody wlewamy nasze ulubione mleko. Gotujemy całość przez kilka minut, aż zgęstnieje. Wtedy wyłączamy gaz i słodzimy płatki, na przykład miodem. Owsianka w tej wersji świetnie się komponuje z wiórkami kokosowymi, jak również z egzotycznymi owocami (cytrusy, banany, ananas) czy z dodatkiem lodów !

Przepis na owsiankę na wodzie

Płatki owsiane ugotowane na samej wodzie będą z pewnością najlżejszą i najmniej kaloryczną wersją tego śniadaniowego dania. Moczymy płatki w ciepłej wodzie a gdy zmiękną mielimy je na gładką masę blenderem. Do tak powstałej masy dodajemy cukier lub miód oraz na przykład cynamon. Dekorujemy ulubionymi owocami bądź też bakaliami.