Czy istnieje przepis na ciasto mega czekoladowe? Tak! Przepis na ciasto czekoladowe z jednej miski, który jest szybki, łatwy i pyszny!
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Istnieje wiele twierdzeń dotyczących najlepszego przepisu na ciasto czekoladowe. Rozumiemy. Ale po jednym kęsie tego dekadenckiego, wilgotnego ciasta czekoladowego z polewą czekoladową, każda osoba przy stole stwierdzi, że to najlepsze ciasto czekoladowe.
Szczerze mówiąc, to chyba jedno z najłatwiejszych ciast, także nie dość, że jest pyszne, to łatwo je przygotować.
Spis treści
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe w historii.
Ciasto można zrobić w misce bez użycia ciężkiego miksera. Oczywiście to tylko ułatwia sprawę, ale jest to przepis, przy którym możesz usiąść w swojej maleńkiej kuchni z trzepaczką i miską. I z pewnością też wyjdzie idealnie.
To bardzo bogaty, wilgotny przepis na ciasto czekoladowe. Jednym ze składników, który naprawdę ożywia ten przepis na ciasto, jest dodatek proszku espresso zarówno do ciasta czekoladowego, jak i do czekoladowej polewy. Jeśli nie próbowałeś odrobiny espresso podczas pieczenia z czekoladą, naprawdę powinieneś.
Espresso poprawia smaki w podobny sposób jak ekstrakt waniliowy, więc pomyśl o nim jako o istotnej części twojej szafki na przyprawy. Espresso w proszku jest łatwe do znalezienia w sklepie spożywczym lub nawet w Internecie, jeśli twój sklep spożywczy nie ma go normalnie.
Więc jeśli macie wśród was miłośnika czekoladowych ciastek, zróbcie im to ciasto. Jeśli mieli zły dzień, to z pewnością coś, co im go rozjaśni. Jeśli mieli wspaniały dzień, to ciasto czekoladowe to świetny sposób na świętowanie z nimi!
Jak przygotować i przechowywać domowe ciasto czekoladowe?
Zarówno ciasto, jak i polewę czekoladową można przygotować z wyprzedzeniem. Pozwól cieście całkowicie ostygnąć, zawiń je dobrze w plastikową folię i umieść każdą warstwę w torbie do zamrażarki. Zamrażaj warstwy ciasta na okres do jednego miesiąca.
Aby odmrozić ciasto, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i pozostawić do rozmrożenia w lodówce z nienaruszonym opakowaniem. Przechowuj ciasto w temperaturze pokojowej na blacie.
Modyfikacje ciasta czekoladowego, którymi możesz być zainteresowany.
Jako przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe:
Aby zrobić ciasto jako przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe, użyj równej ilości mąki bezglutenowej w miejsce mąki uniwersalnej wymienionej w przepisie.
Jako przepis na ciasto czekoladowe bez mleka:
Aby ciasto było przepisem na bezmleczne ciasto czekoladowe, zamiast nabiału użyj mleka migdałowego oraz mleka kokosowego. Chociaż nie jest to bezmleczne rozwiązanie możesz użyć również maślanki zamiast mleka.
Jako przepis na ciasto czekoladowe bez jajek:
Aby ciasto było przepisem na ciasto czekoladowe bez jajek, użyj 2/3 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego zamiast 2 dużych jajek w przepisie. Zauważysz, że być może będziesz musiał piec ciasto kilka minut dłużej. Pamiętaj, aby sprawdzić za pomocą szpikulca, czy jest gotowe.
Składniki:
• 2 filiżanki mąki uniwersalnej
• 2 szklanki cukru
• 3/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka espresso w proszku
• 1 szklanka mleka lub mleka migdałowego lub kokosowego lub maślanki
• 1/2 szklanki oleju roślinnego lub oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego
• 2 duże jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 1 szklanka wrzącej wody
• czekoladowy krem maślany
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175º C. Przygotuj dwie formy do ciasta (średnica 23 cm), spryskując sprayem do pieczenia lub masłem i lekko posypując mąką.
Dodaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i proszek do espresso do dużej miski lub miski miksera stojącego. Ubij, aby połączyć lub używając nasadki łopatkowej, mieszaj w mieszance mąki, aż dobrze się połączą.
Dodaj mleko, olej roślinny, jajka i wanilię do mieszanki mąki i wymieszaj na średnich obrotach, aż dobrze się połączą. Zmniejsz prędkość i ostrożnie dodaj wrzącą wodę do ciasta, aż dobrze się połączy.
Rozłóż ciasto równomiernie między dwiema przygotowanymi formami do ciasta. Piecz przez 30-35 minut, aż wykałaczka lub próbnik włożony do środka ciasta czekoladowego wyjdzie czysty.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez około 10 minut, wyjmij z foremki i całkowicie ostudź. Udekoruj ciasto kremem.