Słodkie kremy, którymi można posmarować chleb, by zrobić z nich kanapki, to szybki sposób na pierwsze i drugie śniadanie, kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś porządniejszego. Smakują one nie tylko dzieciom, ale również dorosłym, jednak coraz częściej szuka się dla nich zdrowszych zamienników. Jeżeli chce sie spożywać coś o podobnym smaku, lecz w zdecydowanie mniej dosładzanej wersji, warto przygotować własny krem z awokado i banana, który zaspokoi ochotę na podobne smarowidło.
Zamiennik dla Nutelli
Najpopularniejszym słodkim kremem do smarowania nie tylko chleba, ale również naleśników czy gofrów, bez wątpienia jest Nutella, jednak coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę z tego, jak niezdrowy jest jej skład. Ponad połowa zawartości słoika to cukier biały, do tego dochodzi olej palmowy, niewielki procent użytych orzechów i mleka oraz konserwanty, by pozwolić kremowi na posiadanie dłuższego czasu możliwego spożycia. Nutella jest słodka i smaczna, ale nie przynoi organizmowi żadnych korzyści.
To dlatego warto postawić na krem przygotowany ze składników, które nie tylko w połączeniu ze sobą będą przypominały smakiem znany krem, ale również dostarczą witamin i minerałów, korzystnie wpłyną na funkcjonowanie organizmu. Awokado, banany – to owoce, których nie powinno zabraknąć w diecie każdej osoby, należy również sięgać po wszelkiego rodzaju pestki, nasiona i orzechy, które dostarczają zdrowych tłuszczy.
Z ich połączenia można stworzyć krem, który zastąpi skutecznie Nutellę, a przy tym pozwoli wyrobić dobre nawyki.
Składniki:
- ½ dojrzałego awokado
- 1 mały dojrzały banan
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
Przygotowanie
Awokado i banana obrać. Pokroić na mniejsze kawałki, by dobrze się je miksowało. Umieścić w kielichu blendera wraz z pestkami dyni i nasionami słonecznika.
Zmiksować całość na gładki krem.
Do powstałej masy małymi porcjami dodać kakao, sprawdzając, czy krem jest wystarczająco czekoladowy.
Dosłodzić miodem, jeżeli jest taka potrzeba.
Krem przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 48 godzin.